Harmonie St. David Voerendaal - voor 7 juli 2016

 Orkest Historie Groepsfoto

De oorsprong van Harmonie St. David Voerendaal is gelegen in de initiatiefname van enkele muziekliefhebbers tot oprichting van een zangvereniging. De oprichting van deze zangvereniging ging in het jaar 1902 van start met een 30-tal leden onder de naam “Vriendenkring”.Het gemis van blaasmuziek werd in het landelijke Voerendaal van die tijd echter ieder jaar in sterke mate gevoeld. Uit dezelfde “Vriendenkring” ontsproot dan ook na 5 jaar de gedachte het bestaande zanggezelschap om te vormen tot een muziekkorps.

Op 21 juni 1907 werd dan ook de “Fanfare St. David” opgericht. De fanfare behaalde in haar bestaan vele successen. De gedachte aan een harmoniebezetting had bestuur en leden sinds de oprichting van de fanfare niet losgelaten. Na de nodige voorbereidingen werd besloten om in 1932 de fanfare om te vormen tot een harmoniekorps. Deze omvorming en de daaropvolgende tweede wereldoorlog waren factoren die de bloei van de vereniging niet bevorderden.

De grote doorbraak als harmoniegezelschap vond plaats in de naoorlogse jaren. Na een aanvankelijke stilstand bracht uitbreiding en verjonging van het bestuur nieuwe impulsen in de vereniging, die tot heden ten dage voldoende kracht en energie bleken te bezitten, getuigen de achtereenvolgende successen die werden behaald. Een imponerende lijst van prijzen, promoties en kampioenschappen is hiervan het bewijs.

1963 afdeling Uitmuntendheid 1e prijs met promotie, Bocholtz

1963 afdeling Uitmuntendheid Landskampioen, Valkenburg

1966 Ere-afdeling 1e prijs, Bocholtz

1969 Ere-afdeling 1e prijs met lof, Tessenderlo

1969 Ere-afdeling 1e prijs, Herten

1975 Ere-afdeling 1e prijs met promotie, Ransdaal

1976 Ere-afdeling Landskampioen, Kerkrade

1981 afdeling Superieur 1e prijs, Puth-Schinnen

1986 afdeling Superieur 1e prijs, Kerkrade

1991 afdeling Superieur 1e prijs, Maaspoort Venlo

1996 afdeling Superieur 1e prijs met lof, Maaspoort Venlo, Limburgs Kampioen

1997 afdeling Superieur deelname Nederlands Kampioenschap, 3e plaats

2001 afdeling Superieur 1e prijs met lof, Maaspoort Venlo

2007 divisie 1 harmonie (voorheen afdeling Superieur) , 1e prijs, Oranjerie Roermond

2012 divisie 1 harmonie, 1e prijs, Oranjerie Roermond

Ook in de uiterlijke verschijningsvorm is de harmonie met de tijd meegegaan. In 1963 werd het korps uitgebreid met een drumband.
Dit van St. David deel uitmakend drumbandkorps is in de Gemeente Voerendaal niet meer weg te denken. Een zeldzaam mooi gegroeide vriendschap van deze leden staat borg voor het bestaan en voortbestaan van deze afdeling in het harmoniekorps.

De harmonie, waarin veel aandacht wordt gegeven aan de jeugd, bestaat momenteel uit ± 90 spelende leden (inclusief drumband) en musiceert in de afdeling 1 Harmonie van de R.K. Limburgse Bond van Muziekgezelschappen, aangesloten bij de Federatie van Katholieke Muziekbonden in Nederland. In deze afdeling heeft zij zich door de jaren heen kranig gehandhaafd. Een constante aanmelding van jeugdige leden in de laatste jaren geeft deze harmonie uit Voerendaal alle reden de toekomst met grote bestaanszekerheid en moedgevende muzikale perspectieven in te gaan.

Deze website maakt alleen en minimaal gebruik van cookies die benodigd zijn voor het goed functioneren van de website. Bij het gebruik van de site stemt u hiermee in.
Ok